top of page
Search

Protecția internațională a drepturilor omului – Instrumente

  • Writer: Elena Mocanca
    Elena Mocanca
  • Apr 19, 2021
  • 2 min read

Drepturile omului sunt drepturile inerente pe care le avem cu toții ca ființe umane care asigură viața și atributele sale de bază, cum ar fi libertatea, hrana, sănătatea, educația, munca, indiferent de orice factor. Ele sunt universale și inalienabile, indivizibile și interdependente, egale și nediscriminatorii și stabilite pentru prima dată în Declarația Universală a Drepturilor Omului din 1948 care prevede principiile convențiilor, tratatelor și altor instrumente juridice ale drepturilor omului.


Aceste instrumente sunt fie declarații fără caracter obligatoriu adoptate de organele Organizației Națiunilor Unite (ONU), fie tratate obligatorii din punct de vedere juridic. Potrivit Biroului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, există 9 instrumente internaționale fundamentale pentru drepturile omului (puteți consulta linkurile atașate):


Instrumente stabilite de organele legislative ONU:


Instrumente înființate în temeiul anumitor tratate:

Instrumentele internaționale pentru drepturile omului pot fi împărțite în instrumente globale - precum cele de mai sus - la care orice stat din lume poate fi parte și instrumente regionale, care sunt limitate la anumite state în funcție de poziția lor geografică.


Exemple de instrumente regionale

Poate exista, de asemenea, un ghid de reglementare care este stabilit multilateral de către state printr-o practică repetată, consecventă și uniformă, însoțită de un sentiment de obligație legală numit

opinio juris sive necessitatis, sau simplu spus, opinio juris

care devine o cutumă și, astfel, se clasifică drept Drept Internațional Cutumiar. Este creat de state deoarece reprezintă comportamentul lor și este recunoscut și urmat de ele.

 
 
 

Subscribe Form

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram

©2020 by EERC Law Class. Proudly created with Wix.com

bottom of page