top of page
Search

Reguli și Controverse în timpul pandemiei

  • Writer: Elena Mocanca
    Elena Mocanca
  • Apr 19, 2021
  • 5 min read

Să stăm acasă, restricții de călătorie, cât mai puțin timp petrecut cu alți oameni, localuri și afaceri închise. Și mai mult, purtarea măștilor și spălarea mâinilor cât mai des posibil - cunoaștem regulile.


*Cei care doresc să le verifice din nou pot să consulte linkurile:


Cu toate acestea, întrucât pandemia în sine este problematică, ar fi trebuit să ne așteptăm la reguli ciudate, abordări controversate și restricții criticate. Iată o listă cu cele mai dezbătute cerințe în timpul pandemiei.



1. Cu sau fără mască?


Deși purtarea unei măști nu pare prea complicată (și cred că v-ați săturat deja să auziți asta), este o problemă reală pentru mulți oameni - și unele dintre motivele invocate nu sunt deloc plauzibile. Pe lângă scutirile medicale pe care le recunoaștem și respectăm, oamenii au fost foarte creativi în găsirea modalităților de a evita această regulă simplă, dar incredibil de eficientă. Unii dintre aceștia au citat constituția și au protestat că libertățile lor personale sunt încălcate prin faptul că li se spune să-și acopere gura și nasul, trecând cu vederea obligația morală de a evita punerea altora în pericol. În alte cazuri, măștile au devenit o temă politizată, foarte discutată în timpul recentelor alegeri din SUA. Și, în ultima instanță, putem vorbi despre motivele pentru care nu există dovezi științifice. Oamenii care le înaintează nu cred în existența virusului, consideră că doar persoanele în vârstă pot fi afectate sau susțin că nu pot respira purtându-le.


Întrucât nu toată lumea este conștientă de cât de periculos este virusul sau prezintă prea multă rezistență și scepticism în fața incertitudinii, ar trebui oare să revedem constituția și să încorporăm noi reglementări pentru astfel de situații? Din punct de vedere etic, se poate argumenta că, procedând astfel, nu am răspunde pandemiei într-un mod rezonabil și proporțional, astfel încât să nu afectăm drepturile omului (consacrate în Declarația Universală a Drepturilor Omului) și libertatea cetățenilor ar fi și mai redusă. Cu toate acestea, cea mai mare întrebare este: nu o facem doar pentru binele suprem al oamenilor?


2. Cum alegem pe cine să salvăm


În timpul primului val de COVID, din cauza numeroaselor cazuri care nu au putut fi tratate simultan, instituțiile medicale au fost nevoite să aleagă ce pacienți să trateze (de exemplu, Italia) și au recomandat să se acorde prioritate celor cu cea mai mare speranță de viață. Scenarii similare s-ar putea desfășura în mai multe țări, cu excepția cazului în care cetățenii vor respecta regulile de distanțare socială.


Anul trecut în martie, un grup de medici și cadre universitare din întreaga lume au publicat un set de orientări etice în New England Journal of Medicine, care urmăreau să ajute medicii cu deciziile lor, cerându-le să ia în considerare o serie de factori în afară de vârsta pacientului. Cu toate acestea, valorizarea accentuată a anumitor vieți evidențiază inegalitățile dintre oameni. Ce alternative ar fi trebuit utilizate? Ce ar fi trebuit să facă autoritățile pentru a asigura dreptate și șanse egale la viață pentru toată lumea? Ezekiel Emanuel, președintele Departamentului de etică medicală și politici de sănătate de la Universitatea din Pennsylvania,[1] a declarat că motivul din spatele acestei alegeri a fost

maximizarea beneficiilor în ceea ce privește numărul de vieți salvate și numărul de ani de viață salvați”.

Această situație sfâșietoare indică faptul că, pe lângă pandemie, ducem și o luptă morală.


3. Localuri închise după miezul nopții – Elucidarea misterului


Sunt sigură că ați auzit această glumă deloc amuzantă: „Virusul acționează doar noaptea sau ce?”. Haha, ignoranța poate fi comică, dar doar într-o anumită măsură. Guvernele din întreaga lume au încercat să găsească un echilibru între impunerea restricțiilor asupra interacțiunilor sociale și ajutarea afacerilor să supraviețuiască. Este evident că amenințarea virusului nu dispare la un anumit moment, dar scopul acestei reguli este de a reduce timpul pe care oamenii îl petrec împreună și, prin urmare, de a atenua riscul de a contracta virusul.


4. Reguli de igienă cibernetică


Într-un mediu din ce în ce mai digitalizat cauzat de pandemie, numărul și diversitatea atacurilor cibernetice cresc de la o zi la alta. Comunicare, cumpărături, studii și muncă - aproape totul este online. Dar suntem pregătiți pentru această provocare?


Securitatea computerelor este în pericol, în ciuda seriei de modalități pe care le putem folosi pentru a o proteja. Cele mai periculoase situații sunt cele care privesc prezența copiilor la ședințele școlare online pe platforme publice, numărul mare de angajați din sectorul public și privat care lucrează cu date confidențiale ale instituțiilor și creșterea fraudelor de securitate cibernetică prin phishing (atac folosit adesea pentru a fura datele utilizatorilor[2]) și malware (orice tip de software rău intenționat conceput pentru a dăuna sau exploata orice dispozitiv, serviciu sau rețea programabile[3]).


Sfaturile pe această temă nu sunt suficiente având în vedere pericolul ridicat. Este necesar să acordăm atenție sporită reglementărilor privind securitatea cibernetică și să încercăm să o îmbunătățim deoarece poate fi foarte utilă în viitorul apropiat.


5. Câteva reguli bizare


Mănușile au fost obligatorii în Rusia și Ucraina, deși mănușile nu ne protejează neapărat împotriva COVID-19 și pot duce în continuare la răspândirea germenilor. În Spania, regulile privind purtarea unei măști pot fi atât de confuze, încât unul dintre cei mai convingători factori rămâne teama de a primi o amendă - și funcționează. Unele reglementări în materie de îmbrăcăminte din Africa de Sud au adus „mai multe sfaturi de stil” după ceea ce am văzut deja mai sus: doar pantofii „cu vârful închis” și cămășile cu mânecă scurtă afișate sub un alt strat de haine au fost aprobate pentru comercializare.[4]



Verifică-ți cunoștințele cu acest quiz scurt. (Răspunsurile vor fi postate luna viitoare)


Alege răspunsul corect.


1. Unde poți găsi informații corecte și actualizate despre Coronavirus?

a. Rețele sociale;

b. Vorbind cu prietenii tăi;

c. Știi deja toate informațiile;

d. Pe site-urile guvernamentale acreditate din diferite state + site-ul web al OMS (https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks).


2. Care dintre următoarele pot fi simptome declanșate de Coronavirus?

a. Febră, tuse uscată, oboseală, pierderea gustului și a mirosului;

b. Dificultăți de respirație, durere sau presiune în piept, pierderea capacității de a vorbi;

c. Dureri în gât, conjunctivită, dureri de cap;

d. Toate răspunsurile sunt corecte.


3. Ce ar trebui să faci dacă ai simptome?

a. Te autoizolezi, contactezi serviciul național de sănătate și faci un test cât mai curând posibil;

b. Îți vizitezi familia;

c. Călătorești;

d. Ieși în oraș cu prietenii pentru a reduce stresul.


Alege răspunsul greșit.


4. Ce pot face aparatele de măsurat temperatura?

a. Detectează căldura corporală;

b. Implantează microcipuri;

c. Estimează temperatura corpului;

d. Ajută la evaluarea stării de sănătate a oamenilor.


5. Ce ar trebui să faci dacă auzi teorii conspiraționiste?

a. Te alături grupului care le susține și răspândești informații greșite;

b. Înțelegi că sunt periculoase și au un impact negativ;

c. Oferi contraargumente celor care încearcă să te convingă de acuratețea lor;

d. Dacă nu ai argumente, închei calm și politicos conversația.


6. Ce ar trebui să faci cu masca?

a. Eviți să o atingi;

b. O împarți cu alți oameni;

c. Îți cureți mâinile înainte și după îndepărtarea măștii;

d. Speli masca periodic.


 
 
 

Subscribe Form

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram

©2020 by EERC Law Class. Proudly created with Wix.com

bottom of page